Nature photography by Dragisa Savic Nature photography by Dragisa Savic

Nature Photography by Dragiša Savić

  FLORA

      Bryophyta

      Pteridophyta

      Gymnospermae

      Dicotiledones

      Monocotiledones

  GALS & MINERS

  FAUNA

     Mollusca

     Plathyhelminthes

     Bryozoa

     Annelida

     Nematomorpha

     Crustacea

     Myriapoda

     Arachnida

     Entognatha

     Insecta

     Amphibia

     Reptilia

     Aves

     Mammalia

  CHROMISTA

     Oomycota

  PROTOZOA

     Amoebozoa

  FUNGI

     Entomophthoromycota

     Mucoromycota

     Ascomycota

     Basidiomycota

  LANDSCAPES

  CONTACT

  NEW

 

   
 

Limax cf. cinereoniger Wolf, 1803

« previous thunbnails next »

 
 

 
 

Fruška gora (Andrevlje), 2008., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 
 

 
 

Fruška gora (Iriški venac), 2013., det. Ulrich E. Schneppat-BNM

 

 

     
   

 

Opis: telo je robustno sa debelom, svetlom kobilicom, koja zauzima otprilike 2/3 dužine tela od kraja prema plaštu. Sličan je srodnim vrstama, ali ima zategnutiju kožu i grublje, duže i uže tuberkule. Od Limax maximus-a se razlikuje i u trodelnom stopalu, čija je ivica tamna, kao i u crnim tačkama na tentakulama. Boja varira sa lokalitetom, ali i unutar same populacije. Mlađi primerci su uglavnom svetle boje, ili boje cimeta, sa ili bez jasnih šara. Tamna boja na stopalu se javlja kasnije. Bočne strane tabana sive do crne a središnja zona svetla i jasno izdvojena. Osnovna boja odraslih jedinki je bela, siva, žuta ili ponekad boje rđe. Šare na leđima se sastoje iz tri para tamnijih pruga ili redova tačaka. Plašt je uvek taman, jednobojan. Sivo ili crno obojene ivice stopala su u jasnom kontrastu sa belim srednjim delom. Prekomerna produkcija tamnog pigmenta objašnjava veliki broj crnih jedinki. Boja pipaka takođe varira, često sa dve tamne uzdužne trake. Sluz bezbojna. Unutrašnja školjka 9x5mm. Penis veoma dug i izuvijan (60-80 мм), ravnomerne širine, sa dva nabora pri bazi i "češljem" na kraju; jajovod dug, širok u osnovi; spermateka mala, batinasta. 

Kopulacije se odvija noću, početkom leta (jun-jul), obično na drveću, puževi se zalepe za podlogu svojim zadnjim krajem i uviju jedan oko drugog (ali nisu slepljeni); na krajevima posuvraćenih penisa razmenjuju pakete sperme. Polažu 400-800 jaja (5 x 5.5 mm, providna) u grupama (svakih nekoliko nedelja) od 40-250 jaja između jula i oktobra, jaja polažu pod mahovinom, ne unutar zemlje. Mladunci se izlegu posle najmanje 20 dana (kasnije ako je temperatura niža) i braon su boje sa nejasnim šarama i ravnomerno smeđim tabanom. Puževi dobijaju tamnu boju posle 1 godine, neke forme već posle 2-3 meseca, zrelost dostižu nakon 1,5-2 godine. Životni vek do 3 godine . Aktivni su i zimi kada su temperature blage.

 

Dimenzije: telo je veličine 100-200 mm, nekad i 300 mm (izduženo), 100 mm (skupljeno).

 

Stanište: uglavnom šume svih tipova, ponekad stari parkovi, pod korom drveta, na panjevima, puzi po zemlji i po drveću. Izbegava obradive površine. Javlja se do 2500mnv. Aktivan je isključivo noću, hrani se algama, lišajevima, gljivama i trulim biljkama.
 

Rasprostranjenost: veći deo Evrope izuzev krajnjeg severa i juga, na zapadu do Rusije.

 

   
  Copyright © Dragiša Savić. All rights reserved.